Opeens werkloos. Wat nu?

Eind februari gaf ik aan bij mijn manager dat mijn contract afliep. Het meeste was al ingediend, want hij wilde mij graag behouden in zijn team. Alleen de directie zou nog een positieve beoordeling moeten geven. Ik zou me er volgens hem maar niet te veel zorgen om maken. Iedereen was namelijk tevreden met mijn geleverde werk. Mooi, dacht ik. Ik heb het er namelijk naar mijn zin daar. Toen kwam corona in Nederland. Ik kreeg een onbehagelijk gevoel over mijn contractverlening. En dit bleek gegrond: 31 maart kreeg ik te horen dat mijn contract niet wordt verlengd en per 1 mei ben ik werkloos.

Een hele gekke situatie. Ik kan niet fysiek afscheid nemen van mijn collega’s en natuurlijk duiden de vooruitzichten niet op een economische groei. Een baan vinden in de marketing, communicatie of digitalisering ís nu echt lastig.

Gevoelens relativeren

De laatste jaren zijn voor mij niet leuk geweest. De grootste klap was wel toen mijn relatie van vier jaar eind vorig jaar stuk liep. Ik nam me voor: 2020 wordt mijn jaar! Dat mijn contract niet verlengd werd voelde daarom heel oneerlijk. Voornamelijk omdat ik wist dat wanneer ik in januari in dienst was gekomen ik wél verlenging had gekregen. Huilend had ik familie en vrienden aan de telefoon “waarom NU dit WEER“, “waarom die pech steeds?”. Het voelde alsof er iets in het universum het op mij gemunt had.

Vrij snel kwam ook al wel de switch: verdrietig en boos blijven helpt niet en kost veel energie. Energie die ik beter kan steken in het regelen van een uitkering en de zoektocht naar een nieuwe baan. Bovendien snapte ik de situatie wel. Het leven loopt gewoon zo en soms is dat nou eenmaal vervelend. Als bedrijf had ik deze beslissing misschien ook wel gemaakt.

Ook troostte het me wel dat het tijdens deze corona-periode gebeurt. Veel verschillende mensen overkomt dit nu. Het niet-verlengen is een situatie waar ik zelf geen invloed op had. Daarbij is iedereen ook tevreden met mijn werk en is me verzekerd dat deze beslissing écht niet aan mij lag. Mijn manager zou zelfs willen dat dit allemaal snel over is, zodat hij me weer zou kunnen aannemen.

Schouders eronder

Wanneer je zoals ik niet in eerder in zo’n situatie hebt gezeten, komt er best veel op je af. Wat moet ik allemaal regelen? Waar heb ik recht op? Mijn manager en veel collega’s zijn gelukkig heel behulpzaam, maar wat ze zeggen zegt mij niet veel. Wel schrijf ik alles op en bekijk daarna wat het inhoudt, en wat ik hiervoor moet regelen.

Vraag om hulp

Dit is meteen ook een tip: vraag mensen om hulp. Er is vast wel een persoon in je omgeving die dit heeft meegemaakt en vragen kan beantwoorden. Bovendien kunnen ze je tips geven of je zaken vertellen, waar je zelf nog niet over na had gedacht. Je kunt voor antwoorden op je vragen eveneens de desbetreffende instanties bellen. Zij hebben niet voor niets medewerkers ingehuurd bij de telefonische klantenservice. Die mensen zijn er om jouw vragen te beantwoorden.

Het internet is in deze situatie ook een hele goede vriend. Op fora en websites staat veel informatie over hoe je alles kan aanpakken en hoe alles in elkaar steekt. En écht neem de tijd om alles te lezen. Met lezen bedoel ik ook goed lezen. Zo dacht ik in eerste instantie niet in aanmerking te komen voor huurtoeslag, terwijl dit toch echt wel kon.

Maak lijstjes om het overzicht te behouden

Nog tip van mij: maak lijstjes. Dan behoudt je overzicht en vergeet je minder snel iets. Ik heb verschillende, waarbij ik to do’s categoriseer in drie groepen: werk, vacatures en financieel. Ik houd zo het overzicht op:

  1. Wat ik nog met mijn huidige werkgever moet bespreken (werk)
  2. Welke vacatures ik interessant vind en wanneer de reageertermijn verstrijkt (vacatures)
  3. Wat ik wanneer moet regelen om de komende tijd door te komen, zoals een uitkering en toeslagen (financieel)

De punten op de lijstjes werk ik dan in een logische volgorde af.

Spannende tijden

De eerste schrik van het niet verlengde contract ben ik te boven. De meeste toeslagen zijn aangevraagd. Mijn CV staat op Werk.nl. De eerste sollicitatie is al de deur uit. Ondanks dat ik zie dat de lijstjes afgewerkt worden, vind ik het ontzettend spannend. Maar zolang het zo duurt kan je beter meegaan in de situatie. Je schouders eronder zetten en er het beste van maken! Misschien leidt dit nu wel tot een mooie bezinning of kans. Wie weet…

Heb jij nog tips voor mij over waar ik in deze situatie aan moet denken? Of hoe ik hier het beste mee om kan gaan? Ik lees het graag terug in de reacties.

Photo by Christin Hume on Unsplash

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s