Boek review – The Four Tendencies

Ik lees graag boeken, waaronder zelfhulpboeken en management boeken. Het mooie aan het lezen van dit soort boeken vind ik dat ze vaak handvatten geven. Je hoeft het wiel namelijk vaak zelf écht niet uit te vinden met alle kennis om je heen. Boeken helpen mij ook om eigen ideeën over bepaalde onderwerpen te vormen.

Samenvatting The Four Tendencies

Het boek The Four Tendencies van Gretchen Rubin behandelt hoe wij als mensen verschillend omgaan met verwachtingen. Hierin wordt onderscheid gemaakt tussen de verwachtingen die wij onszelf (proberen) en de verwachtingen die anderen ons (proberen) op te leggen. Waarom lukt het de ene persoon wél iedere dag gezond eten? En waarom zijn andere mensen hardloopmaatjes nodig?

Hoe jij omgaat met deze verwachtingen, bepaalt in welke van de vier type personen jij behoort. Gretchen plaatst de kanttekening dat je altijd wel van elk type wel iets bezit, maar dat je duidelijk sterker neigt naar één van deze vier. Er is geen ultiem type: iedere tendency heeft zijn eigen sterktes en zwaktes. Het leren van en benutten van die sterktes en zwaktes zorgt ervoor dat je weet hoe je zelf beter kunt omgaan met verwachtingen. Dat je bijvoorbeeld jezelf kunt aanzetten om iedere week hard te lopen. Een ander positief aspect is dat je beter kunt omgaan met het verwachtingspatroon van anderen.

De vier typen zijn als volgt:
1) Upholder – voldoet aan verwachtingen van zichzelf en anderen.
2) Questioner– voldoet aan verwachtingen van zichzelf, verzet zich tegen verwachtingen van anderen.
3) Obliger – voldoet aan verwachtingen van anderen, verzet zich tegen verwachtingen van zichzelf.
4) Rebel – verzet zich tegen verwachtingen van zichzelf en anderen.

The Four Tendencies van Gretchen Rubin
Afbeelding via Gretchen Rubin

Persoonlijke review van het boek

Vanaf het eerste hoofdstuk had dit boek al mijn aandacht. Rubin stelt dat dit niet een boek is dat alle mensen definieert, maar wel uitlegt waarom mensen op een bepaalde manier met verwachtingen omgaan.

In het tweede hoofdstuk vind je aan de hand van een test uit wat jouw tendency is. Dit was wel een onderdeel wat ik vrij vervelend vond. Op basis van de test had ik slechts één punt onderscheid tussen de ‘Questioner’ en de ‘Obliger’. Wat vrij onwaarschijnlijk is, gezien deze twee ‘tendencies’ elkaars uitersten zijn. Ik raakte toen al enigszins teleurgesteld en in paniek. Wat als ik niet zou weten wat mijn tendency is? Dan had ik misschien niks aan dit boek. Al lezende moest ik er dus achter komen wat mijn tendency was.

Maar dat duurde niet extreem lang. Het hoofdstuk van de ‘Questioner’ was echt spot on, terwijl ik in het daaropvolgende hoofdstuk van de ‘Obliger’ me totaal niet herkende. Wel herkende ik familieleden en vrienden in andere tendencies. Een bijkomend voordeel hiervan is dat ik nu beter begrijp waarom ik me voorheen ergerde aan hoe mensen met afspraken omgaan. Ik snapte van een familielid gewoon niet waarom ze geen ‘nee’ kon zeggen tegen een ander familielid. Nu weet ik dat zij een ‘Obliger’ is. Zij beleeft verwachtingen van buiten compleet anders dan ik.

In tegenstelling tot het boek denk ik wél dat je misschien tussen tendencies kan switchen. Ikzelf zie het nu al. Als bepaalde mensen mij iets opleggen, wil ik juíst het tegenovergestelde doen (‘Rebel’). Of ik ga naar een feest waar ik eigenlijk geen zin in heb, omdat ik het die vriendin had beloofd (‘Upholder’). Volgens het boek past dit nog binnen het ‘Questioner’ tendency, omdat je QUESTIONER-upholders hebt en QUESTIONER-rebels. Wel stelt Rubin dat je eigenlijk altijd meer naar één van deze twee neigt.

Maar ook durf ik hierin wel een stapje verder te denken. Wanneer ikzelf bijvoorbeeld moeder zou worden, zou het zo kunnen zijn dat ik meer een ‘Obliger’ ben. Of wanneer een ‘Obliger’ zichzelf erkend en misschien bepaalde tools gebruikt, kan hij of zij een ‘Upholder’ worden. Hier laat ik nog ingrijpende gebeurtenissen in iemands leven buiten. Deze kunnen ook een grote invloed uitoefenen op zijn of haar verwachtingen.

All in all vond ik het echt een goed boek. Ik zou het boek ook zeker aanraden aan anderen die de psyche van de mens interesseert. Het heeft mij wel echt inzichten gegeven in waarom ikzelf en anderen op een bepaalde manier reageren. Daarbij heb ik nu ook ideeën over hoe ik mezelf meer tot dingen kan zetten. Zoals het tot het minder eten van ongezond voedsel. Nu nog uitvoeren!

Heb jij dit boek ook gelezen? Wat vond jij er van?

Photo by Jonas Jacobsson on Unsplash

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s