Boek review – Japan in honderd kleine stukjes

Ik lees graag boeken, waaronder zelfhulpboeken en management boeken. Het mooie aan het lezen van dit soort boeken vind ik dat ze vaak handvatten geven. Je hoeft het wiel namelijk vaak zelf écht niet uit te vinden met alle kennis om je heen. Boeken helpen mij ook om eigen ideeën over bepaalde onderwerpen te vormen. Dit keer geen standaard informatief boek. Dit keer deel ik een review van het boek ‘Japan in honderd kleine stukjes‘, geschreven door Paulien Cornelisse.

Bevooroordeeld?

Toen ik de aankondiging voor dit boek zag op Instagram, heb ik het meteen besteld. Door te pre-orderen kreeg ik een gesigneerde versie. De fangirl in mij wilde dat namelijk graag.

Eerdere boeken van Paulien Cornelisse vond ik leuk. Ik had ze in één ruk uit. Bovendien was ik heel benieuwd, omdat het in tegenstelling tot drie van haar vorige boeken, dit boek zich niet puur op taal richt. Hierdoor twijfelde ik toch of ik dit boek nét zo leuk zou vinden als de andere boeken. Maar toen ik ‘Japan in honderd kleine stukjes’ las, werd ik zeker niet teleurgesteld.

Persoonlijke review van het boek

Het boek omvat honderd verschillende korte stukjes met feiten en anekdotes van Paulien over Japan. Door die afwisseling leest het boek lekker weg en ik wilde alleen maar meer lezen. En op reis naar Japan, dat ook.

In ieder stukje lees je de liefde en fascinatie terug die Cornelisse voor het land heeft. Ze kan er zo ontzettend veel over vertellen! Ondanks die honderd tekstjes voelt het niet als een willekeurige compilatie, zoals je bij gebundelde columns zou hebben. De teksten verwijzen naar elkaar en ook zit er wel een volgorde in. Dat maakt het boek ook fijn om te lezen.

Japan is voor mij persoonlijk een heel ‘ondoorgrondelijk’ land. Misschien komt dat grotendeels ook door de taal en de beleefde cultuur. Daarnaast vind ik het contrast tussen technologische innovaties en eeuwenoude tradities bijzonder. Dat mysterieuze en contrasterende zijn redenen voor mij om het land, zijn inwoners en de gewoonten te willen begrijpen. Op die vlakken heb ik met behulp van dit boek meer inzicht gekregen.

In dit boek lees je over onderwerpen die je eigenlijk wel verwacht, zoals emoji, sushi en sumoworstelen. Maar het bevat ook verrassende feitjes. Zo is mijn favoriete feitje één die ik tegelijkertijd heel bizar vond. Namelijk over Jezus. En de link tussen hem en knoflook.

De illustraties hebben ook een functie en voegen écht iets toe aan het boek behalve amusement. Dát vind ik ook echt een onderscheidende extra. Want het boek is meer dan honderd korte verhalen. Sommige illustraties delen een nieuw leuk feitje. Bijvoorbeeld dat er bij het nieuwjaar mandarijnen horen. Daarnaast vind ik de illustraties grappig en duidelijk.

Het boek vind ik een aanrader voor mensen die Japan (enigszins) interessant vinden of houden van leuke feitjes. Het is door de korte verhalen ook makkelijk weg te leggen. Ik weet ook zeker dat ik het boek nog vaker opensla om even wat te lezen. Nadeel van het boek is wél dat ik nu heel graag naar Japan wil, haha.

Kijktip

Mocht je niet zo van lezen houden, dan heb ik nog een leuke tip. Iedere zondag wordt nu het programma Tokidoki uitgezonden. Een kleine documentaireserie. Paulien Cornelisse is dan ‘in het wild’ in Japan om verschillende onderwerpen te behandelen. Waaronder die uit het boek.

Als lezer van het ‘Japan in honderd kleins stukjes’ is het ook erg boeiend om te zien. Paulien gaat namelijk wat dieper op onderwerpen in. En je ontwikkelt ook veel meer context voor de onderwerpen vanwege het visuele materiaal. Echt een aanrader om te kijken!

Heb jij dit boek ook gelezen of ga je dat doen?

de Gier, V. (2020, 19 april). Paulien Cornelisse is dol op Japan: ‘Dat alles daar zo anders is, maakt het aantrekkelijk’. Algemeen Dagblad. Geraadpleegd van https://www.ad.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s