Een nieuwe baan!

Werken aan een bureau op laptop met koffie

Nog niet zo lang geleden deelde ik dat ik vanwege de corona crisis mijn baan had verloren. Ik was zeker niet de enige. Nog steeds zie ik berichten van mensen wiens contract niet wordt verlengd. Vanwege het virus had ik niet verwacht werk te vinden op korte termijn. September misschien. Maar sinds een aantal weken heb ik een nieuwe uitdaging!

Werk gevonden in sneltreinvaart

Eind maart werd mijn contract beeïndigd. Per eind april. Vanwege de pandemie had ik me ingesteld ergens in september een nieuwe uitdaging te vinden. Dat was dan op z’n vroegst, dacht ik. Niets bleek minder waar. Ik solliciteerde begin april en startte officieel 1 juni.

Per 1 juni ben ik begonnen als Trainee bij de Gemeente Groningen. In het taineeship houdt ik mij bezig met verschillende projecten rondom digitalisering die bijdragen aan de publieke dienstverlening. Wel heel raar om te starten in zo’n periode. Het thuiswerken geldt nog steeds namelijk. Het dagelijkse digitale koffieuurtje waardeer ik daarom enorm. Zo leer ik mijn nieuwe collega’s wat kennen.

De eerste sollicitatie bleek dus meteen raak: ik werd aangenomen. In de tussentijd solliciteerde ik nog bij een aantal andere bedrijven. Had zelfs nog een gesprek. Vroeg tussendoor ook WW aan. Toen was ik eind april op het punt dat ik gesprekken afzegde, want ik had ‘al’ een baan. Verbaasd was ik over de positie die ik ineens had en dat alles zo snel was gegaan.

Natuurlijk ben ik ontzettend dankbaar voor deze baan. Het ging ook sneller en beter dan ik ooit had durven dromen. Tegelijkertijd geloof ik in het universum en denk ik dat ik deze situatie zelf heb aangetrokken. Alles viel perfect samen: mijn zelfvertrouwen, een klik met de gesprekspartner, überhaupt de vacature.

Tips voor het solliciteren

Hoe trek jij zelf die situatie aan? Hoe zorg je ervoor dat alles wat binnen jouw macht ligt klopt? De volgende dingen hielpen mij heel erg:

1. Spreekt de vacature je aan?

Solliciteer alleen op functies die je écht aanspreken. Anders steek je tijd en moeite in een brief en een voorbereiding waar je eigenlijk niet achter staat. Het kost zelfs meer tijd en meer moeite dan ‘normaal’, omdat je echt naar je motivatie moet zoeken. Plus het zal echt veel effort kosten om die motivatie over te brengen in een gesprek…

2. Wat voeg jij toe in de organisatie?

Wanneer je antwoord weet te geven op de vraag “Waarom moeten wij jou aannemen?”, dan ben je al een heel eind. Alle anderen vragen kan je dan vrij eenvoudig invullen. Je denkt na over je eigen krachten. Jouw kwaliteiten en kunnen. Je hebt gevisualiseerd hoe je werkzaamheden zouden zijn. Onbewust brengt dit veel rust in je hoofd en ga je relaxter het gesprek in.

3. Wat heb je te verliezen?

Wanneer je jezelf de druk oplegt zo snel mogelijk een uitdaging te vinden, zie je dat terug in je sollicitaties. Misschien ga je iets te gehaast te werk. Maak je kleine fouten die makkelijk voorkomen hadden kunnen worden. Althans, daar ben ík heel gevoelig ben in stresssituaties.

Gun jezelf de tijd voor dit proces! Wat is het ergste dat je kan gebeuren wanneer dat ene bedrijf jou niet aanneemt? De wereld zal echt niet vergaan. En er zijn genoeg werkgevers die jou willen. Focus je daar op en je zal zelfverzekerd je sollicitatiegesprekken in gaan.

Je gaat écht wel een nieuwe functie vinden

Bovenstaande tips hebben allemaal iets gemeen: er voor zorgen dat jij zo relaxt mogelijk solliciteert. Zo’n situatie is al spannend genoeg! Het is daarom verstandig om alle andere factoren die jou gestrest kunnen maken te beperken.

Het solliciteren kan soms heel vermoeiend zijn, maar geef niet op! Helaas zie ik nog steeds veel werklozen om me heen. Mensen die al een tijdje op zoek zijn naar een functie, die door corona worden beperkt. Maar ook mensen die door corona worden ontslagen. Wat ik je wil meegeven: er gaat zich echt een situatie voordoen waarin alles op z’n plek valt. Jij gaat echt een leuke baan vinden!

Heb jij nog tips voor het vinden van een nieuwe baan?

Photo by Andrew Neel on Unsplash

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s