De Sims 4

De sims startscherm

Vroeger. Dan spreek ik over toen ik een jaar of negen was. Toen kocht ik van mijn zuurgespaarde geld ‘de Sims’. De rest van mijn spaargeld spendeerde ik ook snel aan de uitbreidingspakketten. Na een tijd had ik daar al zo veel van dat mijn computer het aantal toegevoegde pakketten niet trok. Ja, dat soort tijden waren het nog.

Helemaal uitgespeeld dat ‘de Sims’ dus. Misschien was dat ook wel de reden waarom ik deel 2 en 3 nooit heb gekocht. In 2014 kwam ‘de Sims 4’ uit… Dat hebberige gevoel kwam weer. En nu speel ik het spel nog steeds regelmatig. Waarom ik het spel nog steeds niet heb kunnen loslaten? Je leest het in deze blog.

De vormgeving vind ik mooi

In de originele Sims was het soms wat lastig om te zien hoe een Sim er nu uitzag. In de huidige versie van het spel is dat anders. Ik zie duidelijk verschillende gezichtsvormen, uitdrukkingen en verschillende kledingstukken. Het mooiste hieraan is: je kunt alles, maar dan ook ALLES aanpassen. Neuzen indrukken, voorhoofden vergroten, bovenbenen breder maken. Op deze manier kun je stuk voor stuk unieke Sims maken op een intuïtieve manier.

Naast de Sims zelf hebben de huizen hebben een flinke upgrade gekregen. Er is keuze tussen verschillende meubels, accessoires en planten. Hiernaast is er een selectie van ‘bijzondere’ producten. Bijvoorbeeld een cupcakemaker, een DIY-pakket voor een levensechte raket en een koeienplant die alle levende wezens kan opeten. Het coole is dat je met deze producten interacties kan hebben.

Cupcake machine in de Sims 4
Een van die bijzondere producten: de cupcake machine

De uitbreidingspakketten

De Sims heeft verschillende uitbreidingspakketten. Door deze aan te schaffen voeg je diverse nieuwe aspecten toe aan je basisspel. Aspecten als nieuwe werelden, gameplay, Sims als peuters en huisdieren en kleding.

Een aantal uitbreidingspakketten hebben echt mijn voorkeur. In de basisversie miste ik wel echt de peuters. Of nouja – missen. Medespelers zullen wel herkennen dat peuters nogal veel aandacht kunnen vragen… Desondanks maken ze het spel realistischer. Net als de seizoenen. Dankzij dit pakket vier je kerst en valentijnsdag, maar kun je ook sneeuwpoppen maken en in de regen spelen.

In tegenstelling tot het toevoegen van realistische aspecten zijn er ook pakketten die de Sims juist apart en grappig maakt. Mijn favoriete uitbreiding is bijvoorbeeld de ‘Word beroemd’. Zoals de naam al doet vermoeden kan je met behulp van deze uitbreiding beroemd worden. Ook vampieren en zeemeerminnen uit andere pakketten vind ik ontzettend leuk.

Verder vind ik het heel gaaf om te zien hoe pakketten inspelen op de ontwikkelingen in de echte wereld. In de eerdergenoemde ‘word beroemd’-uitbreiding kan je een influencer worden. Een vrij nieuwe baan die in onze wereld voor veel commotie zorgt. Bovendien is er een pakket waar je aan de slag kan als freelancer. En met de nieuwe ‘ecologisch leven’-uitbreiding ga je op weg naar een duurzamer leven.

Ik heb begrepen dat veel uitbreidingen uit eerdere Sims-delen ook worden toegevoegd aan de Sims 4. Hier kan ik niet over uitweidden, omdat ik die versies van het spel nog nooit heb gespeeld.

Startscherm de Sims 4
Het startscherm van het spel, waarin je meteen ziet welke uitbreidingspakketten jouw spel heeft

Het spel blijven spelen

Als het aankomt op de Sims heb je een aantal type spelers. Zelf ken ik er een stuk of drie. Je hebt spelers die enorm veel tijd steken in het samenstellen van de mooiste en meest unieke Sims. Spelers die huizen en interieur hebben verheven tot een olympische sport. En spelers die het leuk vinden om werkelijk met de Sims te spelen.

Hoe je de Sims interessant en uitdagend houdt voor jezelf, verschilt per type speler. Ikzelf ben iemand die houdt van het spel zelf. Mijn Sims zien er vaak vrijwel hetzelfde uit. De huizen die ik bouw lijken op schoenendozen. Met een dak. Waarom ik het spel al zo lang speel? Vanwege de challenges, mods en custom content!

Challenges

Er zijn challenges bedacht, die een duidelijk doel en uitdaging toevoegen. Bij deze challenges creëer je een Sim (vaak met bepaalde eigenschappen), waar je vervolgens zo mee speelt dat je het doel bereikt. Momenteel ben ik bezig met de 100-baby challenge. Hierin is het doel dat je 100 baby’s krijgt met allemaal verschillende partners. Ook moet je je kinderen zo goed mogelijk opvoeden. Ik ben inmiddels bij baby 33, dus heb nog een lange weg te gaan.

Voordat ik met dit soort door andere bedachte uitdagingen koos, bedacht ik challenges voor mezelf. Ik speelde met verschillende families, kwam tot het maximale niveau van diverse banen, volbracht andere levensdoelen. Daarnaast vind ik het leuk om Sims uit bestaande en zelf gemaakte families aan elkaar te koppelen. Ik wissel dan families af en zorg voor volgende generaties.

Mods en Custom content

Er ging een hele nieuwe Sims wereld voor mij open toen ik mods en custom content ontdekte. Custom content zijn voorwerpen (zoals meubels) en uiterlijke kenmerken (haar en kleding), die je kunt toevoegen aan je spel. Mods zijn vormen van gameplay die een extra dimensie toevoegen aan je spel. Zowel mods en custom content worden ontwikkeld door medespelers. Bovendien zijn ze vaak gratis en kun je ze heel eenvoudig toevoegen.

Ineens zien mijn vrouwelijke Sims er een stuk vrouwelijker uit met wimpers. Mijn Sims zien er unieker uit, omdat ik verschillende kleding en haar heb gedownload. Inmiddels kan ik ook mijn zwangere Sims naar een gynaecoloog sturen om vroegtijdig het geslacht en aantal baby’s te weten te komen. Op een bepaald moment had ik zelfs schapen en kalven en was ik boer.

Mods kunnen je spel realistischer maken of utopisch. Of je maakt een combinatie van beide. Het is totaal aan jou wat je aan je spel wilt toevoegen. Dat maakt het juist zo leuk. Dat je je hele eigen versie van de Sims kunt ontwikkelen.

Een Sim maken in het spel met Custom Content
Een Sim met Custom Content wimpers haar – Custom Content is te herkennen aan de moersleutel linksboven in de hoek bij het ‘product’

De Sims 5

Deze maand kwamen er speculaties over een nieuw deel: De Sims 5. Geen idee of het klopt. Bovendien heb ik geen idee of ik dit spel wel ga spelen. Momenteel kan ik nog zo genieten van de Sims4. Ik ben in ieder geval nog lang niet uitgespeeld!

Speel jij ook de Sims? Of speel je liever een ander spel? Laat het me weten!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s