De voordelen van parttime werken

Sinds juni heb ik een nieuwe baan. Onderdeel van dat dienstverband is het parttime werken. Na mijn studie en in mijn eerste baan heb ik hier eigenlijk nooit bewust over nagedacht. Ik ging fulltime (40 uur) aan het werk, want dat was wat ik van mijn omgeving gewend was. Dat 32 uur zou best wel wennen worden dacht ik. Nu, zo’n twee maanden verder, zie ik veel voordelen aan het deeltijdwerken.

Ik ben me er bewust van dat je dankbaar mag hebben dat je een baan hebt. Daarentegen weet ik zeker dat wanneer ik nu geen werk zou hebben ik vrijwilligerswerk zou doen. Voor een aantal uur per week, om in ieder geval een korte afstand tot de arbeidsmarkt te houden en mezelf niet sociaal te isoleren.

Past dit soort werken op dit moment bij je?

De fase van je leven is bepalend voor de keuze of jij wel of niet in deeltijd kan en wilt werken. Factoren die hier meespelen zijn of het financieel uit kan en of je in die fase tijd wilt om anders te spenderen. Het is een behoefte die je moet hebben. En die kan natuurlijk door de jaren heen veranderen.

Voor sommigen is het nodig om één voltijdbaan of twee, soms wel drie deeltijdbanen te hebben om een gezin te onderhouden. Dan is het financieel geen optie. Of je wilt zelf meer tijd spenderen op je werk, omdat je bij een project betrokken bent die bepalend is voor een promotie. Het is dus in eerste plaats de vraag of je wel minder wilt werken dan 36-40 uur. Vanuit huis uit ben ik opgevoed met het idee dat je 40 uur in de week werkt.

Voordelen van parttime werken

Hoewel het financieel gezien in eerste plaats onverstandig lijkt, biedt parttime werken naar mijn idee wel verschillende voordelen.

Een dag extra weekend

Ik werk 32 uur, hierdoor ben ik dus één dag in de week vrij dan mensen die fulltime werken. De mazzel is dat deze vrije dag op maandag of vrijdag valt. In principe heb ik dus standaard een lang weekend. Maar ook met een vrije dag op woensdag of dinsdag, kun je een weekendgevoel in het weekend hebben.

De vaste taken die ik altijd in het weekend deed onder het mom van vrije tijd, voer ik nu uit op die vrije dag. Niet dat dat nu zoveel taken zijn, maar voor m’n gevoel kan ik nu al die tijd zelf indelen. Mijn weekenden vul ik nu met chillen en het genieten van vrienden en familie. Je kunt op deze manier meer afstand nemen van je werk. Werken in deeltijd verbetert dus je werk-privé balans. Althans, dat is mijn ervaring.

Tijd voor een hobby, vrijwilligers- of freelancewerk

Opeens lijkt het alsof een week veel meer uren heeft. Uren die je volledig zelf kan inrichten. Om nieuwe vaardigheden te leren of uit te breiden. In de vorm van een hobby of een cursus bijvoorbeeld. Ikzelf ga er graag op uit om te fotograferen en te bloggen.

Daarnaast kan je kiezen om een aantal uren in de week vrijwilligerswerk te doen. Hier haal je veel voldoening uit. Er zijn ook veel verschillende typen van vrijwilligerswerk. Daarom is er altijd wel iets dat je aanspreekt. Daarbij zijn er verschillende bureaus die je met een organisatie kunnen matchen! Je kunt hier vaak gewoon een naar binnen lopen of online een afspraak maken voor een intakegesprek.

Als je je graag nog wat naast je baan wilt verdienen of je vaardigheden in wilt zetten kan je er ook voor kiezen om als freelancer aan de slag te gaan. Je breidt zo direct je netwerk verder uit, wat een carrièreboost kan geven! Daarnaast loop je minder risico ten opzichte van volledige zzp’ers. Je hebt bijvoorbeeld al een stabiel minimuminkomen en krijgt ook loon voor de dagen die je niet hebt gewerkt omdat je ziek was.

Je eraan houden

Nu vind ik wel dat er een dikke ‘maar’ is: je aan het deeltijd werken houden. Ik vind het namelijk lastig om op mijn vrije dag niet bezig te zijn met mijn werk. Soms sluipt er een videomeeting in, omdat een collega op een andere dag niet kon. Als dit om een uur of 10 gepland staat is mijn ochtend daarvoor toch best nutteloos. Of ik ben toch nog bezig, ‘want ik wil het zelf graag deze week afmaken’.

Daar zou ik nog dingen in willen veranderen. Dat ik wat steviger op mijn strepen ga staan en me wat meer aan de uren houd.

Aantal uren in de toekomst

Ik noemde al dat het aandeel parttime werken afhankelijk is van de fase in je leven. Momenteel is het me eigenlijk om het even. Hiervoor heb ik een jaar in een fulltime funcie gewerkt. Dat beviel eigenlijk helemaal prima. Maar de vrije dag die ik nu in de week extra heb vind k ook heerlijk. Ik ben nu gewoon blij dat ik in deze tijd een baan heb.

Over een jaar (zo lang duurt mijn dienstverband) zou ik bijvoorbeeld net zo lief weer fulltime aan de slag gaan. Om zo wat extra tijd in mijn carrière te steken. Toch zou ik wanneer ik kinderen zou mogen krijgen wel minder willen werken. Mocht die mogelijkheid er zijn. Op die manier kan je een mooie privé-werkbalans creëren en je kinderen eerst bewust zien opgroeien.

Werk jij parttime of fulltime? En hoe bevalt je dit?

Photo by Headway on Unsplash

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s