Waarom herfst mijn favoriete seizoen is

herfstbladeren op een zonnige dag

Ieder seizoen heeft wel zo zijn charme, maar de herfst is mijn absolute favoriet. De een wordt ontzettend droevig van druilerig herfstweer en mist de zomer. Daarentegen verheug ik me eind augustus al op de eerste gekleurde bladeren.

Intussen is het straatbeeld gekleurd in verschillende tinten oranje, geel, bruin en rood. De zoete geur van appeltaarten en pompoen is in veel keukens te ruiken. Behalve de kleuren en geuren zijn er nog een aantal redenen waarom ik zo van de herfst kan genieten.

Stoofpot, stamppot en chocolademelk

Liefde gaat door de maag. Een van die typische herfstgerechten waarvan ik geniet is stoofpot. Voor een ‘luie’ kok als ik zijn stoofpotten helemaal weggelegd. Alle ingrediënten in stukken snijden, in een pan gooien en dan uren laten sudderen in bouillon, bier of wijn. En qua samenstelling zijn er veel mogelijkheden. Groentestofen, visstofen of met vlees: voor elk wat wils.

Nog een lekker herfstachtig en stevig gerecht: stamppot. Normaal ben ik niet zo’n fan van Hollandse pot. Maar in de herfst- en wintermaanden kan ik het waarderen. Voor sommigen klinkt een stamppot wat ‘saai’ en ouderwets. Daar ben ik het niet mee eens. Veel van de vertrouwde recepten zijn in een nieuw jasje gestoken. Daarnaast zijn er nieuw variaties. Zoals deze; met pompoen, rucola, feta en aardappelen. Superlekker was deze!

Chocolademelk is ook zoiets dat ik associeer met koud of regenachtig herfstweer. Met een warme chocolademelk op de bank, met de kachel aan. Bij het idee alleen krijg ik zo’n warm en knus gevoel.

Herfstwandelingen

Wandelen is sowieso iets dat ik graag doe. Op mooie herfstdagen kan ik iedereen aanraden om geregeld een rondje te lopen. Heerlijk met dat zonnetje en de frisse lucht. En ook goed voor je: de vitamine D maakt je gelukkig. En de frisse lucht bevordert onder andere je creativiteit, concentratie en bloeddruk. Tipje: ga in je pauze overdag. Dan zie je nog daglicht (vitamine D!).

Daarnaast verandert het straatbeeld in de herfst zo snel. De ene dag hangt een boom nog vol kastanjes en eikels. De week erop zijn deze gevallen en zijn er al zoveel meer bladeren oranje. Ergens staat die herfst ook symbool voor verandering. Hoe bladeren van bomen vallen en zo ruimte geven voor iets nieuws. Dat vind ik een mooie gedachte.

Martinitoren Martinikerkhof in Groningen in herfst
Deze foto nam ik tijdens een van mijn wandelingen. Ik vind het echt prachtig om dat verschil en de verandering te zien.

Als kind kan ik me herinneren dat we thuis een herfsttafel maakten. Tijdens het wandelen verzamelden we eikels, kastanjes en bladeren. Thuis maakten we daar dan iets gezelligs van. Leuk om te doen met jongere kinderen. Op deze website vond ik verschillende voorbeelden.

Binnen genieten

Hoewel de herfst mooie dagen kent, staat het tegelijkertijd bekend als regen en stormachtig. En wanneer het buiten tekeer gaat ben je blij dat je binnen zit. De herfst staat voor mij voor gezelligheid, net als de zomer. Het verschil is dat ik in de zomer denk aan gezelligheid buiten. In de herfst gezelligheid binnen.

Gezelligheid in de vorm van kaarsjes, dekens en thee. Een goed boek lezen of Netflixen in m’n eentje. Maar ook gezellig samen. Samen bordspellen spelen en samen eten. Samen genieten van de (aanloop naar de) feestdagen.

Aanloop naar de feestdagen

Hoewel de winter en de lente bekendstaan om hun feestdagen heeft de herfst er ook een aantal. Officieel duurt de herfst van 22 september t/m 21 december. Halloween, Sint Maarten, Sinterklaas en de aanloop naar Kerst zijn dus allemaal in die periode. De meeste kerstmenu’s zijn dan vastgesteld en de meeste verlanglijsten afgewerkt.

Verder vallen de verjaardagen van mijzelf en veel andere familieleden in deze periode. Ik zie familie normaal dus geregeld. Voor mij dus wel logisch dat dit seizoen voor ‘gezelschap’ staat. De komende tijd ga ik dus zeker weer wat gezelligheid tegemoet.

Is herfst jouw favoriete seizoen? Dan herken je waarschijnlijk veel van de reden waarom ik zo dol ben op de herfst. Ben jij iemand die juist niet kan wachten tot de dagen weer langer worden? Dan wens ik je de komende weken nog veel sterkte 😉

Welk seizoen is jouw favoriet?

T. (2020, 21 februari). 5 redenen waarom buiten zijn goed voor je is. Geraadpleegd op 23 november 2020, van https://www.tuinmaximaal.nl/blog/post/5-redenen-waarom-buiten-zijn-goed-voor-je-is#:%7E:text=Vooral%20op%20onze%20omgang%20met,extra%20tijd%20in%20de%20buitenlucht!

Omslagfoto door mijzelf

Afbeelding Martinikerkhof herfst door mijzelf

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s