Persoonlijkheidstest – DISC-profiel

greek white statue in the dark

“Ja, hoor weer zo’n persoonlijkheidstest…”. Precies wat ik dacht toen ik tweeënhalf jaar geleden een DISC-analyse test moest uitvoeren. Om een persoonlijk DISC-profiel te achterhalen. Onderdeel van de sollicitatieprocedure. Achteraf heb ik al wel een aantal keer in mijn werkleven kunnen toepassen. In deze blog deel ik wat een DISC-analyse nu eigenlijk is, wat mijn uitkomsten waren en welke waarde het mij brengt.

Even een disclaimer. Alle persoonlijkheidstesten (waaronder dus de DISC-methode) zijn omstreden. Natuurlijk kan één enkele vragenlijst niet jouw complete persoonlijkheid duiden. Maar ik denk dat het niet kwaad kan om er uit te halen wat je er uit zou wíllen halen. Hoe je communiceert, jezelf presenteert en juist wat voor invloed dat heeft op een ander. Verder ben ik natuurlijk geen expert op dit gebied. Ik deel alleen mijn ervaringen.

Wat is de DISC-methode?

Bij de DISC-methode vul je een vragenlijst in over hoe jij handelt en communiceert (in werksituaties). De uitkomst van de analyse is een profiel die aangeeft hoeveel jij van de hoofdstijlen (D, I, S en C, goh 😉 ) in je hebt. Elk van die stijlen bezit je. Maar niet allemaal in dezelfde mate, want meestal zijn twee á drie stijlen dominant. Dit is bij iedereen anders. Hierdoor verschilt per persoon wat je sterktes en ontwikkelpunten zijn.

DISC-profiel hoofdstijlen
Alle vier hoofdstijlen gevisualiseerd: Dominant, Interactief, Consciëntieus en Stabiel (via discfactor.nl)

Ik zal in het kort even de vier hoofdstijlen uitleggen aan de hand van een aantal eigenschappen. Kort door de bocht, haha. Mocht je meer over de verschillende hoofdstijlen willen weten, kijk dan hier.

Dominant (rood)

 • Besluitvaardig
 • Resultaatgericht
 • Extravert
 • Neemt geen blad voor de mond

Consciëntieus (blauw)

 • Gedetailleerd
 • Resultaatgericht
 • Introvert
 • Observerend

Interactief (geel)

 • Creatief
 • Mensgericht
 • Extravert
 • Enthousiast

Stabiel (groen)

 • Betrokken
 • Servicegericht
 • Introvert
 • Een echte luisteraar

Mijn uitkomsten

Ik heb twee ietwat verschillende testuitslagen van de DISC-analyse. Hiervoor noemde ik al dat je meestal twee á drie hoofdstijlen hebt. In beide resultaten voerde Consciëntieus de boventoon; maar de ene keer was mijn tweede stijl Dominant en een andere keer Stabiel.

Toen die tweede uitslag slechts een jaar later nogal verschilde schrok ik wel een beetje. Mijn persoonlijkheid leek me namelijk niet echt te veranderen. Mij is toen verteld dat dit meerdere redenen kan hebben. Onder andere wanneer je de test maakt; zit je goed in je vel en heb je genoeg gegeten? En er is gevraagd de test te maken met je werkleven in je achterhoofd. Ten tijde van die eerste test had ik nog geen ‘echte’ werkervaring, want kwam vers van de studie. Gedraag je je misschien achteraf anders dan dat je vooraf dacht dus.

De uitkomsten waren voor mij wel herkenbaar. Zo herkende ik wel veel in dat ik meer introvert ben en meer bezig ben met het ‘waarom’ en het ‘wat’. In plaats van ‘hoe’ ik dingen moet uitvoeren of met ‘wie’. Treffend vond ik ook dat ik altijd stoei met hoeveel details ik aan moet brengen. Of dat ik in essentie wel mijn mening inbreng, maar als ik onzeker of ongeboeid ben ik in mezelf keer.

Wat voor waarde bracht het mij?

Nou heel leuk dus zo’n test waar je jezelf in herkend, maar de DISC-methode heeft me ook wel écht iets gebracht.

De uitkomsten zijn een spiegel. Je hoort namelijk waar je goed in bent, maar ook waar je NIET in. Goede leerschool wel, haha. Voor mij is bijvoorbeeld een leerpunt dat ik niet meteen op de inhoud hoef in te gaan. Soms is er ruimte nodig voor puur sociale interactie.

Verder werd ik me heel bewust van dat iedereen wat anders nodig heeft. Onze hele traineegroep maakte die analyse tegelijk. Het was best een gespreksonderwerp. Bovendien heel bijzonder om alle scores naast elkaar te leggen. Je beseft je echt dat iedereen anders is, anders communiceert en andere behoeftes heeft.

De een wil veel details, de ander weinig. Of de een is zelf heel direct in zijn communicatie, wat soms hard overkomt. Als je weet dat die verschillen er zijn tussen mensen, kan je gericht gesprekstechnieken inzetten. Met een rood-geel persoon kan je het beter praten vanuit emoties, dan ze proberen te overtuigen met feiten. Zo ga ik ook bewuster confrontaties uit de weg, die ik heel vervelend vind.

Ook een test doen?

Als de DISC-methode een ‘verplicht’ onderdeel is vanuit je werk, heb je zoals mij misschien al een uitkomst. Online zijn er ook verschillende (kleine) testen te vinden. Zoals op de website 123test.nl. Deze zijn vaak gratis. Zelf vind ik dat soort testjes altijd wel leuk om voor de lol te doen. En vond het een superleuk onderwerp om te bespreken met m’n collega’s.

Geen enkele persoonlijkheidstest is 100% waarheid. Ik herken me er in ieder geval er nooit volledig in. Daarom: altijd kritisch blijven kijken. En neem er uit mee wat je wilt. Misschien kan je er iets mee! 😉

Wat vind jij van persoonlijkheidstesten?

Schriel, P. (2018, 23 april). Wat is de DISC methode: persoonlijkheidstest, assessment of analyse? Geraadpleegd op 12 december 2020, van https://patrickschriel.nl/2015/02/28/wat-is-de-disc-methode-persoonlijkheidstest-assessment-of-analyse/

dotsolutions. (z.d.). Disc: Dominant, Invloed, Stabiel, Consciëntieus. Geraadpleegd op 11 december 2020, van https://www.desteven.nl/testen/disc

Omslagfoto Simone Pellegrini via Unsplash

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s