5 redenen waarom jij ‘Wie is de Mol?’ zou moeten kijken

logo televisieprogramma Wie is de Mol

Veel tv kijk ik niet, maar er zijn een aantal programma’s die ik trouw volg. Waaronder ‘Wie is de Mol?‘. Fantastisch programma vind ik het! Mijn geluk kon dan ook niet op toen het in 2020 twee keer werd uitgezonden. Aankomende zaterdag (2 januari) start seizoen 21. Mijn familie is al opgetrommeld om te gaan kijken samen.

‘Wie is de Mol?’ is een programma waarbij er 9 kandidaten proberen een pot met geld te spekken, door dit te verdienen in opdrachten. Met de nadruk op proberen. De Mol tracht namelijk stiekem geld uit de pot te houden. De kandidaten moeten achterhalen wie deze persoon is. Echt niet zo makkelijk dus: geld verdienen én iedereen in de gaten houden.

Iedere aflevering eindigt met een vragenlijst. Waarin dan vragen rondom de identiteit van de Mol zijn opgenomen. Degene die de test het slechtst maakt, gaat naar huis. De Mol gaat nooit naar huis, want hij/zij weet alle antwoorden. De kandidaat die de laatste test als beste maakt wint het opgehaalde bedrag.

In theorie best een eenvoudig spel. Maar schijn bedriegt. De opdrachten zijn vaak lastig (of ronduit één groot raadsel). Zelfs voor de kijker thuis – voor mij in ieder geval wel. Maar dat is juist één van de aspecten waarom ik WIDM zo geweldig vind. Net als de volgende vijf:

1 – Het verrassingselement

Ieder jaar is er wel in in meer of minder mate een ‘HUH?’-moment. Volle verbazing. In één seizoen begonnen de kandidaten per duo in een ander land. Dat dit zo was werd pas bekend halverwege de eerste aflevering. In de Vlaamse variant werd een aantal jaren geleden zelfs de Mol pas gekozen in de eerste aflevering, uit de kandidaten.

Bovendien kan ik me verbazen over hoe en hoeveel geld er wordt weggemoffeld. Na sommige opdrachten wordt dit door Rik van der Westerlaken (presentator) gedeeld. Ik denk dan soms met verbazing voor de tv: ‘Hoe heb ik niet meegekregen dat er ‘negatief geld’ werd gepakt?’. Wat dan van het bedrag van opgehaalde geld in de pot wordt afgetrokken.

2 – De opdrachten

Ondanks dat er ieder jaar verrassende en nieuwe elementen in zitten zijn er een aantal standaard opdrachten. Bijvoorbeeld de laseropdracht. De kandidaten moeten hier in een donker doolhof geld naar de finish brengen. En ondertussen proberen niet geraakt te worden én hun belagers uit te schakelen. Fantastische opdracht vind ik dat.

Hiernaast komt een aantal elementen standaard terug in de opdrachten. Zoals het zoeken van een bepaalde locatie of het achterhalen van een code. Waarmee de kandidaten dan weer een bedrag mee kunnen verdienen.

Verder is er elk jaar wel één nieuw soort opdracht. Mijn favoriete opdracht ooit is de car-aoke. Hierbij moesten kandidaten ieder in een auto zitten. De auto’s stonden tegen over elkaar. Uit de radio klonk dan muziek en moesten de kandidaten de nummers uitbeelden naar elkaar en synchroon zingen. De andere kandidaat was wel wat lastig te zien, omdat de auto’s besproeid werden met water. Een opdracht die niet ingewikkeld was, maar waar ik zo om heb gelachen!

3 – De cultuur

Ieder seizoen van WIDM vindt plaats in een ander land. De opdrachten laten je de mooiste plekken zien. Kastelen, Tempels of juist eindeloze natuur. Superinteressant om zo een land te leren kennen.

Een seizoen vond plaats in Oregon – nog nooit echt een voorstelling bij kunnen maken. Door WIDM werd ik wel een beetje verliefd op het gebied. Zo divers! Geef toe: dit is toch een plaatje?

Tijdens opdrachten is de lokale bevolking betrokken. Zo grappig om te zien hoe zij reageren wanneer ze ineens meegesleurd worden in zo’n opdracht. En de taalbarrière levert geinige situaties op.

4 – De kandidaten

Wat ik tevens leuk vind is dat je de kandidaten leert kennen. De kandidaten zijn ieder jaar ‘bekende Nederlanders’. Hoewel er wel echt een gradatie is in hoe bekend die BN’ers dan zijn. Komt deels denk ik omdat er schrijvers, kunstenaars en acteurs aan WIDM meedoen. In dat wereldje ben ik niet thuis. Krijg je door het programma meteen een gezicht bij de naam.

De kandidaten (en de mol natuurlijk) leer je in de negen afleveringen kennen. Hun eigen karakters en eigenschappen. Wat elk jaar weer zorgt voor een andere groepsdynamiek. Het is dus buiten de kandidaten als individu leuk om de groep als geheel te leren kennen. Er worden ook zoveel gekke en leuke uitspraken gedaan ieder jaar. Echt genieten.

5 – Meedoen vanuit huis

Sinds een aantal seizoenen kun je vanuit huis meedoen, via een app. Iedere week verdeel je punten over jouw mol of mollen. Die punten verdubbelen wanneer deze mensen doorgaan. Je verliest ze wanneer deze mensen de test als slechtst hebben gemaakt (en dus naar huis moesten).

Je eigen punten vergelijk je met anderen in poules. Ik ben standaard uitgenodigd voor een Marieke-poule en de familie-poule. Het spel wordt tot het laatste moment gespeeld.

Door de app krijgt het programma een extra dimensie. En het maakt het extra spannend. Bij ons thuis barst een kleine strijd los. Eerlijk is eerlijk: bovenaan staan in de familiepoule geeft wel een goed gevoel!

Mijn punten zijn ingezet op de app en ik kijk uit naar het eenentwintigste seizoen. Zeker nu we toch (noodgedwongen) veel binnen zitten. Ga jij aankomende zaterdag kijken?

Wat is jouw favoriete (tv-)programma?

Omslagfoto BAAS Amsterdam via Deventer In de Buurt

Afbeelding Oregon Carol M. Highsmith / Library of Congress via The Atlantic

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s