Het maken van een 2020 jaarboek

Dit jaar maakte ik voor het eerst een jaarboek. Dat 2020 een jaar is voor in de boeken zijn we het wel over eens. Ik nam dit iets te serieus. Op 1 januari 2020 begon ik elke dag een selfie te maken. Geen idee wat ik ermee wilde doen. Aan het einde van vorig jaar besloot ik er een fotoalbum van te maken.

Waarom elke dag een selfie? 🤳

Het jaar 2020 zou mijn jaar worden en dat wilde ik graag vastleggen. Nadat 2019 rot eindigde, had ik behoefte aan leuke activiteiten. Veel avonden met vrienden en lekker eten en tijd voor mezelf. Tegelijkertijd was dit iets waar ik dan in mijn eentje iets moois van zou kunnen maken. Waar ik mijn creativiteit in kwijt kon.

Dus heel positief begon ik aan die uitdaging. Wat er mede zo leuk aan was is dat mijn vrienden op de selfies wilden. Dat leverde superleuke en waardevolle foto’s op. Selfies maken in mijn eentje in het openbaar is altijd wel ongemakkelijk gebleven. Mensen keken dan toch vaak ongemakkelijk je kant op van ‘Wat doe jij?’. Hierdoor heb ik wel meer respect voor vloggers gekregen, haha! Die blikken voelen toch wat raar.

Waarom een fotoboek?

Er zijn zo veel manieren waarop ik die foto’s had kunnen gebruiken. Waarom dan een fotoboek? Dat idee ontstond eigenlijk na een gesprek met vrienden. Vorig jaar (2020) was natuurlijk een jaar voor in de boeken. Dat letterlijk nemen is wel grappig. En een fotoboek is heel tastbaar en eenvoudig te bewaren.

Daar komt bij dat een fotoboek zich er goed voor leent om teksten in te zetten. Nu kan ik me nog herinneren wat ik op welke dag deed bij het zien van de foto’s. Over drie jaar of vijf zeker niet meer. Het is dan fijn om wat begeleidende tekst te hebben, om toch wat meer terug te kunnen halen van nu. Het lijkt me met name heel bijzonder later te zien hoe we in 2020 van zorgeloos naar onzekerheid gingen. En het besef dat je veel dezelfde mensen toen zag, omdat je je sociale kring wel echt hebt beperkt.

Maken van een fotoboek

Zelf maakte ik het album met Albelli. Maar er zijn veel aanbieders die fotoboeken maken. Onder andere een HEMA, fotofabriek.nl of onsfotoboek. Eigenlijk heb ik gewoon gekeken waar op dat moment een korting was.

Ik keek er eerst best wel tegenop. 365 foto’s in één album willen voegen leek me best even te duren. En ik dacht aan dat m’n moeder het altijd een helse klus vond om die albums altijd in elkaar te zetten. Nu had ik dan de mazzel dat ik mijn foto’s al had geselecteerd, maar alsnog…

Uiteindelijk ben ik twee avonden bezig geweest met het album. Alle fotoboekprogramma’s hebben tegenwoordig van die sjablonen, waar je dan enkel de foto’s naar een plek hoeft te slepen. Dat maakte alles al een stuk makkelijker! Dus dat viel me al helemaal mee. Het enige rare was nog wel dat het elke keer foto’s van je eigen hoofd ziet, dat was wat gekkig. Zo’n jaarboek vol met selfies lijkt me wel de droom van iedere narcist, haha.

Het resultaat

Va tevoren wist ik natuurlijk niet dat 2020 niet mijn jaar zou worden. Of eigenlijk niemands jaar. Maar wat ik leuk vind is om me zo veel te herinneren bij het zien van één foto. Dat ik bij het zien van een foto met vrienden nog weet wat voor mooie gesprekken we die dag hebben gevoerd. Soms zelfs hoe ik me die dag voelde, of wat ik heb gegeten die avond. Door naar de foto’s te kijken zie ik hoeveel er voor mij nog mogelijk was, ondanks de maatregelen.

De omslag van mijn fotojaarboek vol met selfies. De foto heb ik ook zelf gemaakt 🙂

Dit jaar ben ik weer begonnen met selfies te maken. Ik ben er nu achter dat het maken van een jaarboek echt ontzettend leuk is. Waardevol voor later ook. En om nu door te gaan is misschien juist ook wel extra waardevol. Om 2020 te vergelijken met 2021. Wat weer kon, of juist niet. We zullen het zien. Maar ‘dan hebben we in ieder geval de foto’s nog’.

Maak jij ook wel eens een fotoboek? Waarvan dan?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s