Hoe dry january mij beviel

Inmiddels zijn we alweer halverwege februari, maar graag deel ik met je mijn ervaringen met dry january. De uitdaging die daarmee gemoeid is, is dat je een maand geen alcohol mag nuttigen. Op 1 januari dronk ik een laatste glas champagne. En mijn eerste slok alcohol was weer op 5 februari. Voldaan aan die uitdaging dus! Hoe me dat verging lees je hieronder.

Waarom meedoen?

In de eerste week na 1 januari kreeg ik vaak de vraag waarom ik eigenlijk aan dry january meedeed. Voor mij waren de voornaamste redenen dat ik wilde weten hoe vaak ik nou eigenlijk alcohol dronk en in welke setting dan.

Ergens had ik een vermoeden dat ik ongemerkt meer dronk dan dat ik me er bewust van was. Nu dronk ik al nooit elke dag. En wist ik altijd wel goed maat te houden. Maar in een gezelschap blijft mijn teller nooit op één hangen.

Verder bedacht ik me dat een alcoholvrije maand nooit slecht kon zijn. Goed voor je organen, beter slapen, je fitter voelen. Althans, dat las ik overal. Of dat echt zo was wilde ik aan den lijve (letterlijk 😉 ) ondervinden.

Ieder begin is lastig

Het was best een beetje onwennig. In de eerste week ging ik een avond naar iemand toe om een escape room te spelen. ‘Ik haal wel wat te drinken. Jij drinkt wel bier toch, Marieke?’, was één van de eerstse berichtjes die in de groepsapp kwam. Ik bedankte vriendelijk en ben die avond aan de thee gegaan. Als enige van het gezelschap.

Ergens voelde dat wel vreemd. Dat je dan bewust (en nieteens omdat je de BOB bent of het niet lekker vindt), niet meedrinkt. Dat er zelfs vanuit wordt gegaan dat er in die setting alcohol gedronken wordt. Voor mij wel een besefmoment dat ik alcohol voor mij heel erg samenhangt met met vrienden zijn. En dat ik dan meer alcoholische drankjes dronk op een avond dan dat ik mezelf misschien voornam. Die ene werden er toch wel twee of drie.

Ik ben dus een typische gezelligheidsdrinker. Heerlijk dat geluid van die klinkende glazen! (Foto door Zan via Unsplash)

Daarnaast dronk ik in m’n eentje om het weekend in te luiden. Lekker met mezelf op de bank. Bier en wijn staat altijd wel bij mij koud. En daar had ik dan écht zin in op vrijdagavond. Het eerste weekend was dan ook best gekkig. Ehm..ohja…geen bier. Thee of appelsap dan maar.

Wat ik eruit heb gehaald

Mijn doel was dus om te kijken: wanneer drink ik nu? En dat is voor mij nu duidelijk. Met vrienden, en alleen op de vrijdag-of zaterdagavond. Nu na januari ben ik wel wat kieskeuriger geworden. Ik drink niet enkel alcohol omdat ik met vrienden ben, maar juist omdat ik er dan zin in heb. Ik maak nu bewustere keuzes. Dat standaardwijntje bij het eten met vrienden sla ik nu af.

Hierdoor heb ik de afgelopen twee weken ook al wel minder alcohol gedronken dat dat ik voorheen had gedaan. Blijkt ook wel uit dat 5 februari mijn eerste biertje weer was, terwijl ik nog wel op 3 en 4 februari vrienden heb gezien ’s avonds.

Qua lichamelijke voordelen kan ik kort zijn: ja die merkte ik. Vooral qua slaap heeft het veel met me gedaan. Met alcohol op slaap ik een stuk onrustiger en verkrampt. Wat ik dan de volgende dag merk, met name aan de spierpijn in mijn nek en schouders. Des te meer alcohol, des te meer gevolgen voor de volgende dag natuurlijk. Zonder alcohol wordt je elke ochtend fris en fruitig wakker.

Tegelijkertijd met dry january sportte ik digitaal met vriendinen drie keer in de week. Het lichamelijk fitter voelen komt denk ik eerder daardoor. Maar… misschien was het sportritme makkelijker vol te houden, omdat ik me elke dag m’n gemoedstoestand ook wel goed was door het uitblijven van de alcohol. Wie zal het zeggen.

Is dry january een aanrader?

Naar mijn mening zeker een aanrader! Alleen al om te achterhalen wanneer jij écht zin hebt in een drankje en om inzicht te krijgen in hoeveel alcohol je nu eigenlijk drinkt. Zoals ik hierboven heb genoemd maak ik nu zeker bewustere keuzes. Het is nog te vroeg om te zeggen of dat een gewoonte is, want we zijn ‘maar’ twee weken verder. Ik weet van mezelf dat ik in de zomer sowieso wat meer alcohol nuttig. Vanwege de vakantieperiode en het lekkere terrasweer. Hopelijk maak ik dan nog steeds bewustere keuzes 😉

Wanneer drink jij alcohol?

Omslagfoto door Proriat Hospitality via Unsplash

NU.nl. (2020, 18 januari). Dry January: waarom een maand zonder alcohol je al veel gezonder kan maken. Geraadpleegd op 23 december 2020, van https://www.nu.nl/wetenschap/6024775/dry-january-waarom-een-maand-zonder-alcohol-je-al-veel-gezonder-kan-maken.html

Radar. (2021, 6 januari). Dry January: wat zijn de effecten? Geraadpleegd op 23 december 2020, van https://radar.avrotros.nl/hulp-tips/hulpartikelen/item/dry-january-wat-zijn-de-effecten/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s