Tips voor online tweedehands winkelen

Reikhalzend kijk ik uit naar het moment dat de kringloopwinkels weer open mogen. De kringlopen in mijn omgeving zijn helaas niet open op afspraak. Ik zie kringlopen als schat zoeken. Het zoeken naar unieke, duurzame spullen, die vaak ook nog eens goed zijn voor je portemonnee.

Online is het niet hetzelfde. Je kunt het product niet zien en voelen, waardoor je sneller een miskoop doet. Voor nu mistte ik het kringlopen zodanig dat ik een switch heb gemaakt naar online tweedehands winkelen. En hoe: want ik heb al een aantal parels gescoord. Ik ben er van overtuigd dat iedereen dat kan. Daarom deel ik in de tekst hieronder graag mijn tips met je.

Zoek op merk

Bij bepaalde kledingmerken weet je gewoon dat de maat of kwaliteit altijd goed is. Maak daar gebruik van, zou ik zeggen. Op websites als Vinted en Marktplaats kan je de merknaam in de zoekbalk invullen. Op Vinted kan je tevens op je maat filteren. Super eenvoudig!

Wat je kan doen is eerst zoeken op kledingstuk (bijvoorbeeld ‘trui’) en vervolgens scannend zoekend naar de merken die jij fijn vindt.

Voorbeeld van een Vinted pagina zoekterm trui
In dit voorbeeld zie je hoe je te werk kan gaan. Je vult een term in, zoals ‘kabeltrui’ en stelt daarna in of je bij vrouwen of heren wilt zoeken. Eventueel ook je maat, de kleur,. het merk, en de prijsrange. Wees eerlijk: superleuke producten toch?!

Je kunt op Marktplaats een zoekopdracht bewaren. Dan ontvang je een melding wanneer er iets online komt te staan dat macht met jouw zoekopdracht. Die zoekopdracht kan je dus zo specifiek maken als je zelf wilt. Heel handig als je op zoek bent naar een designer meubel bijvoorbeeld.

Zoek niet té gericht

Hoewel je je zoekterm vaak zo specifiek kan maken als je wilt, is het niet mijn ultieme tip. Tenzij je een lange adem hebt, resulteert te gericht zoeken in teleurstelling. Want wees eerlijk een “Zara mom jeans met bloemenprint maat 38” is moeilijk te vinden. Als je tweedehands gaat winkelen is het belangrijk om een open blik te houden en tegelijkertijd kritisch te blijven op wat je écht wilt.

Zoek bijvoorbeeld op ‘trui’ of ‘flared broek’. Grote kans dat je uit die selectie iets leuk vindt. Zo vond ik een prachtige terracottakleurige wollen trui, toen ik op ‘kabeltrui’ zocht. Niet per se wat ik vooraf in m’n hoofd had, maar meteen helemaal verliefd. Extra tip: kijk als vrouw ook rond tussen de herenkleding.

Hetzelfde geldt voor woonaccessoires. Ik volg verschillende accounts op Instagram die tweedehands spullen verkopen. Eens in de zoveel tijd kom ik daar iets tegen dat ik écht graag wil. Zoals een vaas, onderzetters of leuke beeldjes. Die dingen vind je spontaan wanneer je er niet gericht naar zoekt.

Shop de shape

Misschien specifiek voor kleding, maar dit vond ik een onwijs goede tip van styliste Edith Dohmen. Als je je bewust bent van de vormen van jouw lichaam, wordt het makkelijk online winkelen.

De video van Edith waarin ze het concept ‘op shape shoppen’ uitlegt

Truien en jasje passen vaak wel, maar bij tops en jurken wordt het wel wat lastiger. In de video hieronder vertelt Edith over hoe je online “jouw vorm winkelt”. In de video spitst ze zich toe tot webshops die we uit het fysieke straatbeeld kennen. Maar de tips zijn natuurlijk ook bruikbaar voor online tweedehands winkels.

Houd het bovenalles leuk

Kringlopen beschouw ik als een hobby. De definitie van een hobby is iets wat je graag doet in je vrije tijd. Een voorwaarde daarvoor is dat het leuk is, en leuk blijft. Ik hoef niet nodig meteen iets te kopen. Het rondkijken alleen al geeft mijn zo’n tevreden en gelukkig gevoel.

Juist de charme van het tweedehands kopen vind ik het zoeken. Ik voel me dan zo ontzettend gelukkig. Alsof ik echt iets bijzonders heb gevonden.

Dat wil ik graag aan je meegeven. Houdt het online winkelen vooral leuk! Hopelijk helpen mijn tips daarbij.

Mis jij het kringlopen ook?

Omslagfoto door Sincerely Media via Unsplash

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s