Makkelijke kamerplanten om mee te beginnen

Niet iedereen is gezegend met groene vingers. Eerlijk: het kan best lastig zijn om in te schatten wanneer een plan zon, schaduw, een nieuwe pot of water nodig heeft. Om nog maar te zwijgen over hoeveel. Je houdt je plant natuurlijk graag in leven.

Gelukkig zijn er veel planten die geschikt zijn voor beginners. Of voor de mensen zonder vingers, die wel een beetje groen in huis willen. In de tekst hieronder deel ik zes planten met je, waar ik zelf ervaring mee heb.

Cacti

Misschien een open deur, maar cacti zijn heel geschikt. Het is niet voor niets dat een cactus zich staande houdt in de woestijn. Dus als je deze plantjes water vergeet te geven is het geen ramp. Beter van niet zelfs. Ze vinden die droogte namelijk wel fijn. Cacti zijn ook een prima keuze als je een raam hebt met veel direct zonlicht.

verschillende cacti
Cacti zijn er is verschillende soorten en maten. Ik vind ze zo in een groepje er ook altijd schattig en leuk uitzien.

Sanseveria

Nog een uit de categorie ‘weinig water’: de Sanseveria. Niet kapot te krijgen! Één van mijn eerste planten was een sanseveria en die leeft anno nu (3 jaar later) nog steeds. De sanseveria heb je in verschillende vormen en kleuren groen, dus waarschijnlijk zit er wel een bij die naar jouw smaak is. Bonus is dat de plant de lucht zuivert. Een aanrader voor iedere studentenkamer dus.

verschillende sanseveria's

Drakenplant en yucca

Dit zijn twee verschillende planten, maar ze lijken op het eerste gezicht veel op elkaar. Het verschil is dat de yucca een dikke stam heeft en de drakenplant een dunne. Naast dat ze qua uiterlijk op elkaar lijken, doen ze dat ook qua verzorging. Je kan ze in vrij donkere hoekjes neerzetten én de planten hebben weinig water nodig.

Yucca plant en drankenplant
Op links zie je de Yucca met z’;n dikkere stam, op rechts de drakenplant.

Graslelie

In tegenstelling tot de voorgenoemde planten heeft de graslelie vrij veel water nodig. Het fijne aan deze plant is dat hij om water vraagt. Hij begint namelijk z’n blaadjes wat treurig te hangen als hij dorst heeft. Niets wat een plens water op kan lossen in ieder geval.

M’n moeder noemt de graslelie ook wel ‘grasje’, waar hij ook op lijkt – haha. Vooral als je de niet-gestreepte variant hebt, die is egaal groen.

Palm

Palmsoorten zijn geschikte goede vrienden voor beginners. Ik schrijf specifiek soorten, omdat je veel verschillende palmen hebt. Die er allemaal net iets anders uitzien. Wat ik ook echt prachtig vind aan de plant is hoe ‘vol’ ze zijn. Het enige wat je hiervoor moet doen is de grond wat vochtig houden. En de palm is aardig vergevingsgezind, dus iets langer wachten vormt geen probleem. Palmen roepen bij mij ook een vakantiegevoel op, omdat ze me doen denken aan palmbomen, haha.

Verschillende palm planten in de woonkamer

Natuurlijk zijn er nog meer makkelijke planten, waar je goed mee kunt beginnen. Ik heb ervoor gekozen om de planten nu te bespreken waar ik ervaring mee heb. Mijn collectie van planten is nog steeds aan het groeien (de teller staat op 36). Dus ik sluit zeker niet uit dat ik dit onderwerp nog vaker aan zal halen.

Je hoeft je ook zeker niet te schamen als een (of meerdere) van deze planten het ooit bij jou thuis niet hebben overleefd. Ik kwam erachter dat ik beter omga met planten die veel water moeten hebben. Mijn eerste dracaena kreeg wortelrot, omdat ik hem te veel water gaf. Dus, ik faal ook nog steeds 😉 bij deze ‘makkelijke’ planten.

Het blijft altijd wat aanvoelen – letterlijk soms met je vinger de aarde in. Daar zit meteen de uitdaging in, wat het voor mij leuk maakt om steeds meer verschillende planten in huis te halen. Allemaal met hun eigen wensen.

Tip: ik zoek meestal op ‘zonlicht’ waar ik de plant neer wel zetten, welke planten daar zouden passen. In de woonkamer heb ik een schaduwplek. Een Strelitzia, die veel van zon houdt, gedijt daar gewoon niet. Ik zoek dan op ‘schaduw plant’ op Google en zo krijg je dan een hele lijst met planten. Zo vergroot ik de kans dat de planten die ik aanschaf in ieder geval in leven blijven.

Dus of je groene vingers hebt of niet… ik weet zeker dat er planten zijn die jij levent kunt houden.

Wat is jouw lievelingsplant?

Omslagfoto door vadim kaipov via Unsplash
Afbeelding cactussen via RTL nieuws
Afbeelding sanseveria via Google
Afbeelding yucca en drakenplant via IKEA
Afbeelding gras;lelie via Google
Afbeelding palmen via Groupon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s